Hayır, yatırım teşvik belgesindeki yerli ve ithal listedeki bütün makineleri almak zorunda değilsiniz. Cezai yaptırımla karşılaşmamak için mevzuatta belirtilen asgari tutarın üzerinde yatırım yapmanız yeterli olacaktır. Almak istemediğiniz makine-teçhizatın makine listesinden çıkarılması için Bakanlığa (E-TUYS sistemi üzerinden) revize başvurusunda bulunabilirsiniz.
Aynı makine için aynı anda iki farklı kamu kurumu desteğinden maalesef yararlanamazsınız; ancak farklı makineler ve yatırım konuları için ayrı listeler oluşturarak iki veya daha fazla kamu kurumu desteğinden yararlanmanızda (aksi belirtilmedikçe) bir kısıt bulunmamaktadır. (Örneğin, A Makinesi için Ahiler'den, B Makinesi için KOSGEB'den destek alabilirsiniz).
Eğer yatırım teşvik belgesinde belirtilen makineyi hala almamış iseniz, söz konusu makineyi ithal listeden çıkarmak suretiyle Ahiler Kalkınma Ajansı desteği ile almanız söz konusu olabilecektir. Ancak yatırım teşvik belgesi kapsamında bu makineyi aldıysanız, aynı makine için Ahiler Kalkınma Ajansı desteğinden yararlanmanız maalesef söz konusu olmayacaktır. Söz konusu makineyi ithal listeden çıkarmak için Bakanlığa E-TUYS sistemi üzerinden revize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Liste revize işlemi gerçekleştirirken herhangi bir mağduriyet yaşamamanız için yeni toplam sabit yatırım tutarınızın mevzuatta belirtilen asgari sabit yatırım tutarının altında kalmamasına dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama Sermaye Genel Müdürlüğüne resmi yazı ya da dilekçe ile başvuru yaparak yatırım teşvik belgenizin tamamlama vizesi işlemlerinin yapılmasını talep etmeniz gerekmektedir.
Ülkemiz sınırları içerisinde yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar aksi belirtilmedikçe aynı devlet teşviklerinden yararlanabilmektedir.
KOSGEB'in kendi web sitesinde yer alan girişimcilik (geleneksel ve ileri girişimci) kurslarına e-devlet şifrenizle başvuru yapabilirsiniz.
Hayır. Ajansımız canlı hayvan alımına maalesef destek vermemektedir. Canlı hayvan konusunda Ziraat Bankasının düşük faizli kredileri bulunmaktadır. Ayrıca belli dönemlerde İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinin canlı hayvan destekleri olabilmektedir (bu kurumlarla görüşme yapmanızı tavsiye ederiz).
20.000 nüfusun altındaki yerlerde oda sayısı25’i geçmeyen otel yatırımları TKDK tarafından desteklenmektedir. Sabit yatırımın tutarı 500.000 TL üzerinde olursa, yatırımcı yatırım teşvik belgesi için başvuru yapabilir.
Ajansımızın Mali Destek programları, Teknik Destek programları, Güdümlü Proje Desteği, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) gibi dönemsel destekleri bulunmaktadır. Detaylı bilgi için Tıklayınız.
Ajans tarafından başarılı bulunan ve sözleşme imzalanan projeler bir Ajans uzmanı gözetiminde izleme ve değerlendirme sürecine tabi tutulmaktadır. Ön ödeme, ara ödeme, nihai ödeme şeklinde dönemler halinde yararlancılara (yükümlülüklerini yerine getirdikleri ölçüde) peyderpey ödemeler yapılmaktadır. Ajans destek ödemeleri genelde geri ödemesiz (hibe) şeklindedir.
Yatırım teşvik belgesi alabilmek için internette Elektronik Teşvik Uygulama Sistemi (E-TUYS) üzerinden çevrimiçi (online) başvuru yapabilirsiniz. Başvuru için elektronik imzaya (e-imza) ve kayıtlı elektronik posta adresine (KEP adresi) ihtiyacınız olacaktır. E-TUYS Hakkında daha fazla bilgi ve başvuru yol haritası için tıklayınız.
Teşvik Sisteminde Türkiye'deki tüm iller gelişmişlik düzeylerine göre 6 teşvik bölgesine ayrılmıştır. (1. Bölge: En az teşvik alan bölge, 6. Bölge: En çok teşvik alan bölge) Bu bölgelerin ayrıntıları için tıklayınız.
Öncelikli yatırım konuları için tıklayınız.