MEDENİYETLER BEŞİĞİ
Kırıkkale ili tarih boyunca sırasıyla Hitit, Roma ve Bizans Devletleri egemenliğinde kalmış, 1071 Malazgirt Savaşından sonra Türklerin Anadolu'ya yerleşmeleri ile birlikte Türk hâkimiyetine girmiştir. Buralara Türkmenlerin-Oğuzların yerleştiği ve yöreye Cumhuriyet Dönemine kadar "Kırık Kal'a" denildiği Osmanlı arşiv belgelerinde belirtilmektedir.
Kırıkkale’nin adının şehrin 3 km kuzeyindeki Kırıkköyü ile kentin merkezindeki Kaletepe’nin kısaltılarak birleşmesinden ortaya çıktığı söylenmektedir. Bu ismin halk tarafından yakıştırıldığı kanaatı yaygın olmakla beraber bölgenin ismi Osmanlı arşiv belgelerinde, şimdiki haliyle "Kırık Kal’a" biçiminde geçmektedir.
XVI. ve XVII. yüzyıllarda doğudan gelen çeşitli Türk aşiret ve cemaatlerin Anadolu’da bilhassa Orta Anadolu’da iskan edildikleri bilinmektedir. Bunlardan “Oğuz, Oğuzhan” adı verilen büyük bir oymağın Ankara yakınlarında, o zamanki söyleyişi ile “Kırık Kal’a” ya yerleştirildikleri belgelerle ifade edilmektedir.
Yörükkan taifesinden olduğu zikredilen Oğuz Oymağı, Anadolu’yu Türkleştirerek ve İslamlaştırarak, Türk Vatanı haline getiren, aynı zamanda Türkmen adıyla da bilinen büyük bir aşirettir. Bu durumda bölgenin adının en az 400 yıllık bir tarihe sahip olduğunu kabul etmek gerekmektedir.
Kırıkkale tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir mirasa sahiptir. Sulakyurt Şeyh Şamil, Hasandede, Balışeyh-Ballı, Koçubaba, Haydarsultan Camii ve Türbeleri ile Küçükavşar, Tokuşbaba, Halildede Türbeleri, Çeşnigir Köprüsü- Kervansarayı başlıca tarihi eserlerdir.